Sensiplan leren toepassen

Wil je de sympto-thermale methode sensiplan® leren, dan volg je een cursus bij een gecertificeerde consulent. Samen met je partner of eventueel als vrouw alleen. Door een cursus te volgen kun je vertrouwen op de hoge betrouwbaarheid van Sensiplan.

Je kunt kiezen uit de volgende cursussen:

Basiscursus: Sensiplan als anticonceptiemethode / geboorteregeling

De basiscursus bestaat uit 4 bijeenkomsten over een periode van ongeveer vier maanden, met een facultatieve terugkombijeenkomst na een half jaar. De cursus wordt gegeven in groepjes van 2 tot 4 stellen (of vrouwen) tegelijk. 

De bijeenkomsten bestaan uit een gemeenschappelijk deel en een deel voor persoonlijke begeleiding. Van een door NFP-Nederland gecertificeerde consulent leer je in het gemeenschappelijke deel hoe je de lichaamskenmerken kunt herkennen en de methode toepast. Tijdens de cursus hou je zelf drie cycli bij, die je tijdens de persoonlijke begeleidingsmomenten met je consulent bespreekt.

Je kunt ook tussendoor met eventuele vragen of onduidelijkheden bij je consulent terecht, via e-mail / telefoon. Bij specifieke vragen over bijvoorbeeld medicijngebruik en zeer afwijkende cycli, kan de consulent contact opnemen met de medisch adviseur (arts) van Sensiplan.

Cursusboeken

Tijdens de cursus werken we met het handboek Natuurlijk & zeker en met het bijbehorende werkboek. Als je de cursus gaat volgen ontvang je deze beide boeken evenals een geschikte digitale thermometer op de eerste cursusbijeenkomst (inbegrepen in de cursusprijs).  

 

Wil je je inlezen in de methode? Je kunt het handboek Natuurlijk & zeker hier bestellen.
De betrouwbaarheid van de methode is in de wetenschappelijke studies in Duitsland echter met name aangetoond voor paren die een Sensiplan-cursus bij een gecertificeerde consulent hebben gevolgd. Daarom is het werkboek enkel verkrijgbaar als materiaal bij de cursus.

Sensiplan en onvervulde kinderwens

Sensiplan is niet alleen geschikt om zwangerschap te voorkomen, maar ook om de kans erop juist te bevorderen. Veel stellen met kinderwens van wie de vrouw na één jaar onbeschermde gemeenschap nog niet zwanger is geworden, blijken met Sensiplan alsnog succes te hebben. Is er toch een medische behandeling nodig, dan kunnen jouw cyclusnoteringen helpen bij het stellen van de diagnose. Zie deze pagina voor meer informatie. Het is zeer aan te raden een cursus Sensiplan te volgen als je de kans op een natuurlijk ontstane zwangerschap wil vergroten. Ben je ouder dan 35? Wacht dan niet te lang. Stellen met kinderwens worden in een individuele cursus van drie bijeenkomsten begeleid en krijgen naar wens een half jaar persoonlijke begeleiding via telefoon / e-mail.

Sensiplan in de borstvoedingsperiode

Als je borstvoeding gaat geven na de geboorte van je kind, zal je vruchtbaarheid in de meeste gevallen pas langzaam terugkeren. Het moment waarop de vruchtbaarheid terugkeert is bij elke vrouw anders. Ook in deze periode kun je Sensiplan gebruiken, eventueel in combinatie met de Lactatie Amenorroe Methode (LAM). De borstvoedingscursus helpt om meer inzicht te krijgen in het verband tussen voeden en vruchtbaarheid.
Voor de borstvoedingsperiode zijn er speciale Sensiplan-regels die je in één individuele les van twee uur aanleert. Deze begeleidingsles is mogelijk voor iedereen die al de basiscursus Sensiplan gevolgd heeft. Eventueel kan de borstvoedingscursus ook geïntegreerd worden in de basiscursus. We adviseren de borstvoedingscursus voor de bevalling te volgen. Tijdens de borstvoedingsperiode kun je verder per e-mail feedback vragen van je consulent. 

Sensiplan in de overgangsperiode

De overgangsperiode vormt een bijzondere periode in het leven van de vrouw. Zowel op het gebied van de vruchtbaarheid als in haar cyclus, maar ook op seksueel gebied. De cyclus kan korter of juist langer worden Ook zonder dat er iets aan de cycluslengte te zien is, kan er binnen de cyclus toch een andere verdeling van vruchtbare en onvruchtbare dagen zijn.

De overgangsjaren zijn de jaren rondom de menopauze. De overgangsperiode heeft invloed op het totale lichamelijk en psychisch welbevinden. De menopauze is de laatste bloeding van de vrouw. Na de menopauze is de vrouw onvruchtbaar. De laatste bloeding vindt bij 90% van de vrouwen tussen het 45e en 55e levensjaar plaats.

Vrouwen die een basiscursus hebben gevolgd en al jaren de Sensiplan-methode gebruiken, hebben een schat aan ervaring m.b.t. hun vruchtbaarheid. Toch is het zinvol voor een vrouw, wanneer zij aan haar cyclus verandering gaat merken contact op te nemen met een consulent. De consulent zal haar in een aantal gevallen adviseren de aanvullende cursus "Sensiplan in de overgang" te volgen. Deze vorm van begeleiding is mogelijk voor iedereen die al een basiscursus gevolgd heeft. 

Kosten

De kosten van de verschillende cursussen vindt u hier. Bij de Basiscursus en de Kinderwenscursus is het cursusbedrag inclusief inschrijfgeld, het Handboek Natuurlijk en Zeker en het bijbehorende Werkboek, een digitale thermometer en begeleiding. Inschrijven is mogelijk bij NFP-Nederland of bij een consulent bij u in de buurt

Een deel van de opbrengsten uit de cursussen is bestemd voor de consulent. Een ander deel is voor NFP-Nederland. Met die inkomsten wordt de methode nationaal gepromoot. NFP-Nederland ontvangt geen subsidie en is voor haar functioneren geheel van deze inkomsten afhankelijk.