Ervaringen met Sensiplan

Vrouwen beginnen om heel uiteenlopende redenen met Sensiplan. Benieuwd naar de ervaringen van anderen met Sensiplan? Lees hieronder ervaringen van gebruikers. Ook uw verhaal kan hierbij komen, stuur ons uw verhaal via de contactpagina.

Mijn ervaring met Sensiplan

Mijn man en ik hebben een aardige zoektocht gehad naar een bij ons passende vorm van anticonceptie. Veel vormen vielen voor ons af, omdat ze in onze ogen tegennatuurlijk zijn. Wij proberen in ons leven te onderzoeken hoe de natuur bedoeld is en daar waar het kan hier in mee te gaan. Hormonen, pillen, spiraaltjes en dat soort dingen voelden niet oké meer. Maar ook bij de natuurlijke methoden viel er veel af. Ik had namelijk een zeer onregelmatige cyclus en over het algemeen veel langer dan gemiddeld. Het gebruik van een cycluscomputertje viel daardoor voor ons ook af.

Onze hoop was toen gesteld op Sensiplan en hoewel het mij een heel mooie manier van anticonceptie leek, had ik aanvankelijk niet het idee dat het voor mij zou kunnen werken met een lange en aparte cyclus. Het tegendeel bleek waar! Alleen al het inzicht wat het mij gaf in mijn cyclus (die eigenlijk best wel ‘normaal’ bleek) was erg waardevol. Van een totale onzekerheid over mijn cyclus kreeg ik nu een duidelijke opbouw te zien tijdens het bijhouden van de kaarten. Ook bleek dat ik eigenlijk best een constante cyclus had gekregen, ook al was hij dan langer dan gemiddeld. En ik kan nu, terugkijkend, beter begrijpen waarom ik in het verleden meer onregelmatigheid heb gehad.

Ik gebruik Sensiplan nu een jaar en ik ben er erg blij mee. Geen vretend geweten meer omdat ik een anticonceptie gebruik waar ik niet achter sta, weer een stapje dichter bij de natuur.. en meer vertrouwen in de werking van mijn lichaam.

MargrietWaarom Sensiplan? Na de geboorte van ons 1e kindje, zochten we naar een weg om verantwoordelijk met onze vruchtbaarheid om te gaan. We wilden uit principe niet langer dan nodig voorbehoedsmiddelen gebruiken en zo zijn we aan een cursus begonnen. Tijdens de cursus hebben we ons verwonderd over wat er zoal tijdens de cyclus van een vrouw gebeurd en hoe er heel duidelijk zowel vruchtbare als onvruchtbare dagen aan te wijzen zijn. Vooraf kun je niet bedenken dat je na 4 cursusavonden, zó zeker op Sensiplan durft te vertrouwen. Onze consulente was zeer gedreven en enthousiast en heeft dat zeker overgebracht!Sensiplan is voor ons een hele fijne, verrijkende en bijzondere anticonceptiemethode. Naast dat je hiermee een zwangerschap kunt voorkomen op een hele natuurlijke manier vinden wij het ook echt verrijkend om zo bewust met je cyclus bezig te zijn en elke maand opnieuw weer te zien hoe mooi een vrouwenlichaam in elkaar zit. Daar zit voor ons overduidelijk een Bedenker achter, die dat met veel zorgvuldigheid en precisie gemaakt heeft. Het feit dat je samen de cursus volgt, en ook samen zicht hebt op het verloop tijdens je cyclus, geeft een gedeelde verantwoordelijkheid waardoor het echt voelt als iets van samen.
Wij willen graag gezond met ons lichaam omgaan en ervaren dit o.a. door Sensiplan. Er hoeven geen hormonen aan te pas te komen, ik vind het fijn dat mijn lijf gewoon mag werken zoals het is bedoeld zonder dat daar iets aan toegevoegd of afgehaald wordt. De combinatie met het gebruik van condooms in de vruchtbare periode werkt voor ons prima, het maakt het vrijen zonder condooms zelfs nog fijner omdat dat dan weer eventjes geleden is! Deze methode zou meer bekendheid moeten krijgen, dan zou er veel animo voor zijn!

Dominique en IanWij zijn Gert & Karlijn en ongeveer 3 jaar geleden hebben wij de Sensiplan cursus gedaan. We waren over anticonceptie aan het nadenken en waren tot de conclusie gekomen dat we het liefst geen dingen wilden gebruiken zoals de pil bijvoorbeeld waarmee je je lijf beïnvloedt. Dit omdat ik graag gezond met mijn lijf wil omgaan. Gelukkig werden wij getipt om deze cursus te gaan volgen. We waren erg benieuwd naar deze manier van het weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer juist niet.

De cursus vonden we beide erg interessant en zijn goed bezig gegaan met alle opdrachten die we meekregen. Heel handig om een boek te hebben waarin je alles kan vinden hoe we nou mijn vruchtbaarheid konden meten en daarnaast de opdrachten konden maken om te zien of we alles begrepen. De vragen die bleven liggen konden we elke keer aan onze consulente vragen als we een cursusavond hadden (die erg gezellig waren!). Op een eenvoudige manier kregen we deze methode onder de knie en kunnen we nu weten wanneer mijn vruchtbare periode is en wanneer deze is gestopt.

Ik ben er echt van onder de indruk hoe je op een eigenlijk makkelijke manier je eigen lijf kan leren kennen. Ik vind het echt bijzonder hoe ik nu dingen kan aanvoelen, omdat ik deze cursus heb gevolgd en daarmee mijn lichaam zoveel beter ken. Ik raad vaak vrouwen aan deze cursus te gaan doen, omdat je je zoveel meer bewuster wordt van wat er in je lijf gebeurd. Bijzonder toch dat je lijf zelf aangeeft wanneer je vruchtbaar bent of niet?! Naar mijn mening heb je daar geen pilletjes voor nodig en gooi je je hormoonspiegel ook niet in de war. Zeker een aanrader!Wij zijn nu een jaar getrouwd. Vanaf het begin van ons huwelijk gebruiken wij Sensiplan als methode voor anticonceptie.

Vanaf de eerste periode van onze relatie waren wij het er allebei over eens dat we niet de pil wilden gebruiken of een andere vorm van anticonceptie die invloed heeft op mijn cyclus.
 
Wij hebben getwijfeld om de methode zelf (uit een boek) te leren of een cursus te volgen die NFP-Nederland aanbiedt. We hebben contact gehad met de consulente van NFP uit onze regio. Deze raadde ons aan om de cursus te volgen om de methode goed te leren beheersen. Het volgen van de cursus en met de consulente en medecursisten in gesprek te kunnen gaan heeft er voor gezorgd dat wij onze vragen konden stellen en de methode goed hebben leren beheersen.
 
Wat ik heel mooi vind aan de methode is dat je als vrouw je lichaam goed leert kennen en zorgt draagt voor je lichaam in tegen stelling tot veel andere anticonceptiemiddelen. Daarnaast zorgt het er in onze relatie voor dat we communiceren wanneer we wel of niet kunnen vrijen. Het is fijn om hier samen over te praten en naast het vrijen ook zorg de dragen voor elkaars gezondheid.
 
Door gebruik te maken van condooms in de vruchtbare periode overbruggen wij de periode dat we vruchtbaar zijn. Hierdoor is de periode dat we niet kunnen vrijen niet te lang.
 
Wat ons betreft is NFP/Sensiplan gezond voor ons lichaam en voor onze relatie en daarom een hele goede methode voor anticonceptie!
 
Wouter & JoukjeIn een artikel in kaholiek nieuwsblad beschrijven twee stellen zonder gelovige achtergrond hun ervaringen met Sensiplan.Noot consulent: dit paar heeft de methode geleerd omdat zij geen hormonale middelen wilden gebruiken. Na enkele maanden met Sensiplan als geboorteregelingsmethode hebben zij Sensiplan "omgekeerd" gebruikt. Tijdens de cursus hadden wij de grap gemaakt dat wij wel eens hadden gehoord dat mensen in Afrika vaak eerst een keer zwanger willen worden met Sensiplan om zeker te zijn dat alles nog "werkt", ook na dagelijks gebruik van een thermometer, om daarna pas de methode echt voor geboorteregeling toe te gaan passen:

Wij hebben een heerlijke rustige vakantie gehad waarinwe rustig konden uitbuiken...
Oftewel wij zijn nu 16,4 weken in verwachting van ons eerste kindje!
Om inde termen te blijven van de mensen in Afrika (was het geloof ik, als ik het me goed herinner) de methode werkt!

We zijner ons bewust van hoe gelukkig wij ons mogen prijzen dat het in één, enkele, poging is gelukt. Daar wilden we jullie nog graag voor bedanken, voor de kennis die jullie aan ons hebben doorgegeven.

Hopelijk gaat alles voorspoedig en zien jullie over vijf maanden een kaartje tegemoet.

Hartelijke groeten,
Jeroen & CarolienHoe gaan we verder? Na negen jaar huwelijk zijn we vier geweldige kinderen rijker. Alle vier zijn ze van harte gewenst, maar meer kinderen lijkt ons nu niet verstandig. We stellen onszelf steeds vaker de vraag “Hoe gaan we verder?”

Een rondgang langs vrienden leert dat een aantal in deze fase overgaan op sterilisatie. Willen we dat? Wie zegt dat we later niet wel weer verlangen naar een kindje? En is het goed om in een gezond lichaam zo'n ingreep te doen? De pil dan? In hormonen slikken heb ik helemaal geen zin.

Natuurlijk weet ik wel het een en ander van vruchtbaarheid en natuurlijke methoden. Ik heb ten slotte vier zwangerschappen achter de rug en ben bovendien docente biologie. Ik leg jaarlijks wel een keer de ins en outs van de menstruatiecyclus uit. Maar dan komt een maand dat mijn eigen menstruatie opeens veel langer wegblijft dan normaal. Help, ik zal toch niet weer zwanger zijn? Hier moet iets gebeuren!
 
Na wat googlen kom ik op de site van NFP-sensiplan en geef me op voor de basiscursus. Een deel van de cursusstof is bekend. Ook het feit dat je de vruchtbare periode kunt vaststellen aan de hand van temperatuurmetingen en slijmafscheiding weet ik wel. Hoe je echter de verschillende soorten slijmafscheiding kunt indelen en de temperatuur gestructureerd bijhoudt is nieuw. En hoewel ik er even aan moet wennen om er dagelijks aan te denken, valt het meten in de praktijk erg mee. Na drie maanden kan ik drie prachtige curves laten zien. Als er dan een maand volgt waarin mijn menstruatie weer uitblijft ben ik toch wel een beetje trots dat ik dat keurig aan kan wijzen in mijn cycluskaart, zonder ongerust te hoeven zijn dat ik zwanger ben.We zijn blij dat we mijn volgende menstruatie zonder onzekerheid kunnen afwachten. Hier hebben we het voor gedaan!
 
MariaSensiplan bevalt ons erg goed. Het begon gelijk al met een fijne cursus, we hadden een kleine groep zodat er ook alle ruimte was voor vragen.

Als ons iets niet duidelijk was konden we trouwens ook altijd contact opnemen via de mail met de cursusleider. De eerste maanden na de cursus konden wij ook de cycluskaarten opsturen, deze kregen wij voorzien van feedback weer terug.

Het is fijn dat NFP/Sensiplan niet alleen iets is wat je als vrouw niet mag vergeten zoals de pil, maar dat het echt iets van ons samen is: je praat er samen over, kijkt samen naar de cycluskaarten enz. Wij doen nu bijna een jaar aan Sensiplan, het achterliggende jaar is prima bevallen.

Voor ons is gebleken dat Sensiplan een zeer betrouwbare anticonceptie methode is waarbij je ook je eigen lichaam beter leert kennen!Mede dankzij Sensiplan heb ik mijn lichaam heel goed leren kennen, heeft de relatie met mijn partner zich verdiept en heb ik leren omgaan met mijn vruchtbaarheid, zonder daarbij in te grijpen op mijn lichaamsfuncties. Ik ervaar het als bijzonder prettig om samen met mijn partner bewust deze verantwoordelijkheid en vrijheid te delen.