Vaak gestelde vragen / FAQ over Sensiplan

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.


Let op, er zijn heel veel verschillende methoden voor natuurlijke geboorteregeling ("NFP"). Elke heeft zijn eigen betrouwbaarheid. Er zijn heel betrouwbare methoden, zoals Sensiplan, dat door NFP-Nederland wordt onderwezen, en (veel) minder betrouwbare methoden.
Oudere methoden zijn meestal minder betrouwbaar. Die zijn ontwikkeld met de kennis van toen en in een tijd waarin gezinnen met 15-20 kinderen geen uitzondering waren. Een methode waarmee men er dan “slechts 5” kreeg werd dan al een grote verbetering gevonden, en werd toen dus als voldoende betrouwbaar gezien.

Andere methoden zijn zo eenvoudig dat bijvoorbeeld analfabeten in de derde wereld ze snel kunnen leren. Vrouwen die niet kunnen lezen en schrijven kunnen alleen extreem eenvoudige methoden aanleren. Die zijn daarom dan vaak wel (iets) minder betrouwbaar. Uiteindelijk komt het er dus op neer dat de gewenste betrouwbaarheid sterk afhangt van de cultuur van de gebruiker. 

De methode die NFP-Nederland onderwijst, Sensiplan, is in Duitsland uitgebreid wetenschappelijk getest en ontwikkeld. In het Westen is (de betrouwbaarheid van) "de Pil" feitelijk de norm voor anticonceptie. Daarom is de methode zo opgezet, dat de betrouwbaarheid ervan vergelijkbaar is met die van de Pil.

Tot slot nog iets over de gezinnen met grote aantallen kinderen. Er zijn ook gezinnen met minder kinderen, waarvan je niet weet dat die een natuurlijke methode gebruiken. Tenslotte, omdat een natuurlijke methode niet in de vruchtbaarheid van de vrouw ingrijpt, zal zij gemiddeld genomen ook makkelijker zwanger worden als zij dat wenst.