Vaak gestelde vragen / FAQ over Sensiplan

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.


De duur van de "vruchtbare periode" (ofwel "onthoudingsperiode") hangt af van de cyclus van de vrouw. Bij Sensiplan geldt dat vrouwen gemiddeld de helft tot twee-derde van de cyclus onvruchtbaar zijn. In het eerste (oefen)jaar, waarin vrouwen hun cyclus nog moeten “verkennen”, zijn de onvruchtbare periodes meestal wel iets korter. Een éénduidig antwoord is op deze vraag dus niet te geven, maar het is voor veel stellen goed "vol te houden", zeggen wij uit ervaring!

Wellicht ter geruststelling: uit Duits onderzoek blijkt dat stellen die een natuurlijke vorm van geboorteregeling gebruiken net zo vaak gemeenschap hebben als andere stellen. Alleen verschillen de momenten waarop (men heeft namelijk alleen op die momenten in de cyclus van de vrouw gemeenschap waarop zij onvruchtbaar is).

Een ander feit is hier ook op zijn plaats. Een deel van de Sensiplan-gebuikers gebruikt in de vruchtbare periode (soms) condooms. In de praktijk blijkt dit te leiden tot een slechts relatief kleine vergroting van de kans op zwangerschap; dus wel een vergroting van de kans op zwangerschap (want deze stellen gebruiken op dat moment niet de Sensiplan-methode maar een condoom!), maar de kans op zwangerschap blijkt uiteindelijk toch behoorlijk kleiner dan die kans is bij condoomgebruik zonder de kennis van de eigen vruchtbaarheid. Dit verschil verklaren de onderzoekers met de goede kennis die Sensiplan-gebruikers hebben van hun eigen vruchtbaarheid: hierdoor weten deze stellen nauwkeurig wanneer ze hoog vruchtbaar, enigszins vruchtbaar of niet vruchtbaar zijn, en kunnen daar hun gedrag op aanpassen.